loading

FAQ

Spørgsmål til etablering af fibernet i ejendomme

Dette afhænger af leverandøren og eventuelle igangværende projekter. Vi vil altid have en tidsplan for projektet når vi mødes på foreningens generalforsamling. Som hovedregel skal man forvente ca. 6 mdr. fra aftalen er underskrevet til fibernettet er færdigbygget og klar til i brug tagning.

Det afhænger af den specifikke installationsproces. Nogle gange kræver fibernetinstallation gravearbejde, men det kan variere. Vi vil ofte kunne skyde fiberen ind i ejendomme og dermed undgå at skulle grave i Jeres fortorve.

Normalt placeres fiberboksen i ved siden af det eksisterende antennestik. Vores teknisk folk vil under besigtigelsen af jeres ejendom finde den mest optimale placering. Placering vil blive fremlagt på jeres generalforsamling. Vores erfaringer siger, at der er mange forskellige forslag til placering af fiberbox. Vi kan desværre ikke lave 100 forskellige løsninger, men i stedet laver vi en placering af fiberboksen som de fleste vil finde god.

Dette vil også afhænge af installationsprocessen. Normalt vil der blive etableret nye kabelbakker i opgangene, da de eksisterende typisk ikke lever op til de brandkrav der er i dag. Det kan også være grundet ejerskabet af de gamle kabelbakker ikke tillader brug af disse. Når man trækker nye kabelbakker er man sikker på at have kabelbakker der lever op til brandkravene.

Hvis du ikke ønsker at få installeret en fiberboks i din lejlighed vil det tekniske team blive bedt om ikke at etablere fiberboks i din lejlighed. I stedet vil fiberledningen være skjult ude i kabelbakken – klar til at blive monteret hvis du skulle ændre mening. Det kan i visse tilfælde betyde at du selv skal betale for installationen ind i din lejlighed. Det er derfor værd at overveje inden du evt. siger nej tak til en installation af fibernet i din lejlighed. Prisen for efterfølgende installation kan variere mellem 3-5.000 kr. afhængig af leverandør.

Det afhænger af din tjenesteydelses leverandør. Langt de fleste leverandører inkluderer en router som en del af pakken du køber, mens andre kræver, at du køber en separat.

Dette spørgsmål får vi nogle gange, og vi kan kun sige, at det findes der ikke et specifikt svar på. Det er sammenligneligt med, hvis eksempelvis jeres leverandør af telefoni skulle gå konkurs. Leverandører af fibernet infrastruktur er meget store virksomheder, så hvis de skulle gå konkurs, vil det måske være nødvendigt at skifte til en ny leverandør.

Ja, normalt kan du vælge mellem forskellige tjenesteudbydere, der tilbyder tjenester via fibernettet. Der er i dag mere end 14 forskellige tjenesteudbydere på fibernettet, så mulighederne er mange og man skal jo kun bruge en.

Det kan man ikke. Fibernettet er en fast installation i ejendommen og kan ikke flyttes. Man kan i stedet få installeret fibernet i sommerhuset.

Bindingsperioden kan variere afhængigt af din aftale med leverandøren. Nogle tilbud har ingen bindingsperiode, mens andre kan kræve en.

Der er intet som er gratis – heller ikke installation af fibernet. Når man som forening kan få en fibernet uden at skulle betale for det, så er det fordi man har tilkendegivet at et antal i foreningen (fra 40-50%) gerne vil benytte sig af det nye fibernet. I dag kan man ikke få fibernet hvis ikke man ønsker at bruge det -det er vel også en helt fair måde at lave en aftale mellem en forening og en leverandør af fibernet infrastruktur.

Din eksisterende coax (antennestik) kan forblive som i dag. Det er ofte noget du og din forening bestemmer i fællesskab på jeres generalforsamling. I nogle tilfælde er det boligselskabet der bestemmer det. Coax (antennestik) har været en fast del af alle danskers adgang til tv og internet i rigtig mange år, og er nu på vej til at blive udfaset. Det forventes at være udfaset i år 2030.

Ja, mange fibernetleverandører tilbyder tv-tjenester via deres fibernetforbindelser. Man streamer TV når man har fibernet. Det er værd at nævne at det kræver en lille digital boks hvis man ikke har et TV med apps der kan håndtere dette.

For at opnå særdeles lave priser kan man vælge en kollektiv løsning i foreningen. Det kræver at alle bliver tilsluttet denne ordning. Man får typisk en opkrævning via huslejen fra administratoren. Man kan vælge forskellige perioder fra 12mr og helt op til 48 mdr. med en fast lav pris som garanti. Prisen efter en kollektiv aftale vil afhænge af aftalen og leverandørens prissætning efter den kollektive periode.

Det er bedst at kontakte din leverandør for specifikke oplysninger. Ingen kan oplyse om en pris om 48 mdr., men man skal huske der er mange tjenesteydelses leverandører der står klar til at komme med priser når ens aftale udløber.

Valget mellem fibernet og 5G afhænger af dine behov og lokationsbetingelser. Begge teknologier har deres fordele og ulemper, og det bedste valg vil variere afhængigt af din situation.

Overgangen til fibernet kan tilbyde hurtigere hastigheder og mere pålidelig forbindelse sammenlignet med PDS. Det kan være værd at overveje, hvis du har brug for bedre internetydelse. Ved en fibernet løsning har man sin egen forbindelse, mens man på et PDS-netværk deler med alle i ejendommen.Fremtiden taler ind i den grønne omstilling hvos PDS (kobber) har et væsentlig højere CO2 aftryk end fibernet. Man har også flere tjenesteudbydere på et fibernet og dermed flere valgmuligheder.